Çarpma ihtimali iki kat arttı! BM hemen harekete geçti, 90 metrelik asteroit geliyor

Dünyaya yaklaşan astroidin çarpma ihtimaline karşı yapılan hesaplamalar ilk aşamada yüzde 1 oranına işaret etmekteydi ancak yeni hesaplar tehlikenin daha büyük olduğunu gösterdi. Yapılan yeni hesaplamalara göre çarpma olasılığı %2 olsa da, uzmanlar bu ihtimali göz ardı etmemek gerektiğini vurguluyor.

TEHDİT ÖLÇEĞİNDE ÜÇÜNCÜ SIRADA

2024 YR4, Aralık 2024’te Şili’deki ATLAS teleskopları tarafından keşfedildi. 40 ila 90 metre çapında olduğu tahmin edilen göktaşı, Torino Çarpma Tehlike Ölçeği’nde 3. seviyede yer alıyor. Bu seviye, bölgesel bir yıkıma neden olabileceğini ancak küresel bir tehdit oluşturmadığını gösteriyor.

Uzayda Dünya’ya yaklaşan nesnelerin tehlike derecesini ölçmek için kullanılan Torino Ölçeği 0’dan 10’a kadar sıralanıyor. Seviye ne kadar yüksekse, olası çarpmanın yaratacağı yıkım da o kadar büyük kabul ediliyor.

ATOM BOMBASINDAN 500 KAT GÜÇLÜ

Bilim insanları, 2024 YR4’nün çarpma anında yaklaşık 8 milyon ton TNT’ye eşdeğer bir hava patlaması yaratacağını düşünüyor. Bu da Hiroşima’ya atılan atom bombasının tam 500 katı gücünde bir yıkım anlamına geliyor.

Bu sebeple göktaşına, “City Destroyer” (Şehir Yıkıcı) lakabı verildi.

TEHDİT ALTINDAKİ ÜLKELER AÇIKLANDI

NASA mühendislerinden David Rankin, asteroit için bir risk koridoru belirledi. Eğer %2’lik ihtimal gerçekleşir ve göktaşı Dünya’ya düşerse, en büyük tehlike altında olan bölgeler şunlar:

  • Hindistan
  • Pakistan
  • Bangladeş
  • Etiyopya
  • Sudan
  • Nijerya
  • Venezüela
  • Kolombiya
  • Ekvador

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER HAREKTE GEÇTİ

Gelişmeler üzerine Birleşmiş Milletler (BM), gezegenin korunması için acil durum protokolünü etkinleştirdi. Ancak şimdilik sadece asteroitin hareketlerinin sürekli izlenmesi ile sınırlı bir önlem alındı .NASA ve diğer uzay ajansları, gezegenimizi potansiyel asteroid çarpmalarından korumak için çeşitli önleyici çalışmalar yürütüyor.

2023 yılında gerçekleştirilen DART (Çift Asteroid Yönlendirme Testi) görevi, Dünya’ya zarar vermeyen bir göktaşına roket göndererek yönünü değiştirme konusunda başarılı oldu. Bilim insanları, bu tür teknolojilerin gelecekte tehlikeli asteroidleri saptırmak için kullanılabileceğini düşünüyor.

Şimdilik 2024 YR4’nün rotası net olarak belirlenmiş değil. Gökbilimciler, asteroidin hareketlerini yakından takip ederek çarpma ihtimalinin artıp artmadığını değerlendirmeye devam edecek.

Related Posts

Evinde egzotik hayvan besleyen kişiye 472 bin TL ceza

Bursa’da yasa dışı şekilde bulundurulan egzotik hayvanlar koruma altına alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan, “Enerji arz güvenliğinin sağlanması hemen her devlet için bir beka meselesi haline dönüşmüştür” açıklamasında bulundu.

AKP Sözcüsü: Terör örgütünün kendini en kısa sürede feshetmesi önemli

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Cumhur İttifakı’nın şu anda birinci maddesi, aynı zamanda da bir devlet politikası olan terörsüz Türkiye’ sürecidir” dedi.

Gazze’de can kaybı 52 bin 635’e yükseldi

Katil İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana yoğun saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 52 bin 653’e, yaralı sayısı 118 bin 897’ye yükseldi.

Hamas’tan Gazze’de okul katliamı yapan İsrail yönetimine: Yargılanacaksınız

Soykırımcı İsrail, Gazze’deki el-Bureyc Mülteci Kampı’nda bulunan bir okula hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az 18 Filistinli şehit olurken, onlarca çocuk ve kadın yaralandı. Hamas Hareketi, Siyonistlerin menfur saldırısına sert çıkarak ‘yargılanacaksınız’ ifadelerini kullandı.

Papa Francis’in balıkçı yüzüğü ve kurşun mührü imha edildi

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, 21 Nisan günü hayatını kaybetmiş ve 26 Nisan’da düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlanmıştı. Vatikan’dan yapılan açıklamada, yeni papanın seçilmesi için konklavın 7 Mayıs …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir