Yerelden küresele

Küreselleşmenin Şirketlere Sağladığı Avantajlar

SERVET YILDIRIM – Küresel olmanın, üretim, tedarik zinciri ve dağıtım süreçlerinde ölçek avantajından faydalanarak maliyetleri düşürmek, rekabetçi fiyatlar sunmak ve yetenek havuzunu genişletmek gibi avantajları bulunmaktadır. Ayrıca, marka prestijinde de artış sağlanabilir. Ancak, küresel bir şirket olabilmek kolay bir süreç değildir.

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir sohbette, “Sadece ihracat yaparak küresel bir şirket olunamayacağını, farklı coğrafyalarda ve endüstrilere yakın olmanın önemli olduğunu” vurgulamıştı.

Çimsa’nın İrlanda’daki tesislerini ziyaret eden bir grup gazeteci olarak, Çimsa’nın nasıl küreselleştiğini gözlemleme fırsatı bulduk. Başlangıçta çimento üreticisi olan Çimsa, şimdi küresel ve çeşitlendirilmiş yapı malzemeleri şirketine dönüşmüştür.

Sabancı Grubu, Çimsa’nın Mannok tesislerini 2024 yılında devralmıştı. Bu anlaşma, geçen yıl yurtdışında gerçekleştirilen en büyük Türk şirketi satın almasıydı. Tesis, Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti’nde yer almaktadır ve toplamda 800 kişiye istihdam sağlamaktadır.

Çimsa’nın stratejik dönüşümü, sürdürülebilirlik odaklı ve küresel bir vizyonla şekillenmektedir. Şirketin Genel Müdürü Umut Zenar, Çimsa’nın dönüşüm stratejisini “Çimentodan Malzeme Teknolojilerine, Yerelden Küresele, Griden Yeşile” olarak özetlemiştir.

Cenk Alper’in vurguladığı gibi, artık “küresel oyuncu” olmanın belirli gereklilikleri vardır. Teknoloji yatırımları, sürdürülebilirlik çabaları ve sorumlu üretim gibi unsurlar, başarılı bir küresel şirket olmanın temel taşlarıdır.

Related Posts

SGK Uzmanı Yılmaz’dan emekli maaşları açıklaması: Cumhurbaşkanı ek zam yapabilir

Temmuz ayında açıklanan emekli zammı kamuoyunda tartışılmaya devam ederken, SGK Uzmanı Emin Yılmaz’dan dikkat çeken değerlendirmeler geldi. Yılmaz, yapılan zammın yetersiz olduğunu vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ek zam yetkisini …

Zor projede Türk şirket Tuna Nehri geçişini tamamladı

Kalyon İnşaat, Avrupa’nın en uzun doğal gaz boru hatlarından biri olan Romanya’nın Karadeniz Kıyısı – Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesinde, projenin en zorlu aşaması olan Tuna Nehri geçişini tamamladığını duyurdu. Tuna Nehri’nin altından maksimum derinliği 63 metre ve uzunluğu 1815 metre olan bu geçişin; zorlu jeolojik koşullarda özel mühendislik ve teknik kabiliyet ile gerçekleştirildiği belirtildi. Son fazı da başarıyla tamamlanan doğal gaz boru hattı projesinin, Avrupa’nın enerji arz güvenliğine önemli katkılar sunacağı vurgulandı.

Dünyada yaşlıların araba kullanmasını yasaklayan bir ülke var

Dünya çapında, yalnızca Peru’da böyle radikal bir önlem var. 80 yaş üstü kişilerin artık araba kullanmasına izin verilmiyor. Bu arada, tam olarak böyle bir direktifin kötü bir çevirisi bir süre önce karışıklığa neden oldu çünkü daha sonra çıkan …

Haziranda fiyat artışı hız kesmedi: Özel kapsamlı TÜFE yüzde 2,04 arttı

TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE haziran ayında aylık bazda yüzde 2,04 yükseldi.

Tarımsal destek ödemeleri bugün hesaplara yatırılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 344 milyon 877 bin 943 TL tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını açıkladı.

Bakan Uraloğlu açıkladı! Elektronik haberleşmeye 94,1 milyar TL yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektronik haberleşme şirketlerinin sektöre yaptığı yatırımın 2023 yılına göre yüzde 80 artışla 94,1 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, fiber abone sayısının 8,1 milyona; 4,5G abone sayısının ise 87,6 milyona ulaştığını kaydetti.