Yeni Papa kim oldu, 14. Leo (Robert François Prevost) kimdir, aslen nereli, kaç yaşında?

Amerikalı Kardinal Robert Francis Prevost, Papa XIV. Leo olarak Seçildi

Vatikan’da 7 Mayıs’ta başlayan Konklav’ın ikinci gününde, Sistina Şapeli’nde gerçekleştirilen üçüncü tur oylamasında ABD’li Kardinal Robert Francis Prevost yeni Papa olarak seçildi.

Beyaz dumanın yükselmesiyle Aziz Petrus Meydanı’nda çanlar çalındı ve Aziz Petrus Bazilikası’nın balkonuna çıkan bir kardinal, Katolik Kilisesi’nin 267’nci liderinin 69 yaşındaki Prevost olduğunu duyurdu.

Tarihte ilk kez bir Amerikalı’dan Papalık makamına yükselen Prevost, Papa XIV. Leo ismini benimsedi. Papa Francis’in 21 Nisan’daki vefatının ardından topluluk, 133 kardinalin katılımıyla bir araya gelmiş ve iki gün süren oylamanın üçüncü turunda karar kılınmıştı.

Seçilmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya üzerinden Prevost’u tebrik ederek, “Kardinal Robert Francis Prevost’u Papa seçilmesi dolayısıyla kutluyorum. İlk ABD’li Papa olarak Tarihe geçen Leo XIV ile tanışmayı sabırsızlıkla bekliyorum,” ifadelerini kullandı.

Papa XIV. Leo Kimdir?

Papa XIV. Leo (Robert Francis Prevost), 14 Eylül 1955’te Chicago’da dünyaya geldi. Augustinian Tarikatı’na katıldıktan sonra, 1985–1986 ve 1988–1998 yılları arasında Peru’da cemaat pastörü, piskoposluk görevlisi, ilahiyat öğretmeni ve idari sorumlu olarak görev yaptı. 2001–2013 arasında tarikatın başrahibi olarak yöneticilik deneyimi kazanan Prevost, 2015’te Peru Ulusal Sivil Kayıt Bürosu’nun onayıyla Peru vatandaşlığına geçti ve aynı yıl Chiclayo Piskoposu olarak atandı.

Chiclayo’daki hizmetinin ardından, Papa Francis tarafından 2023’te Piskoposlar Dikasteri Prefekti ve Latin Amerika Papalık Komisyonu Başkanı görevine getirilen Prevost, bu kritik rol sayesinde dünya çapındaki piskoposluk adaylarının belirlenip önerilmesinden sorumlu oldu. Aynı yıl kardinal rütbesine yükseltilmesi, kendisini papalık için öne çıkan adaylar arasında konumlandırdı.

Papa Francis’in 21 Nisan 2025’teki vefatının ardından açılan Konklav’da ABD doğumlu ilk Papa unvanını kazanan Prevost, 8 Mayıs’ta gerçekleştirilen üçüncü tur oylamada Papa XIV. Leo adıyla Katolik Kilisesi’nin 267’nci lideri seçildi. North Amerika’dan çıkan ilk Papa olarak tarihe geçen Leo XIV, uluslararası düzeyde artan görünürlüğü ve yöneticilikteki titizliğiyle dikkat çekti.

Ancak geçmiş dönemdeki kariyerine yönelik eleştiriler de gündemde. Rahipler Tarafından Taciz Edilenlerin Mağdurlar Ağı (SNAP), Prevost’un, Providence Katolik Lisesi’nin eski başkanı Richard McGrath hakkındaki cinsel taciz iddialarına yeterince müdahale etmediğini ve bu nedenle uzun süre görevde kalabildiğini öne sürdü. Bu iddialar, Papa XIV. Leo’nun reform beklentileriyle örtüşen liderlik anlayışı üzerine tartışmaları canlı tutuyor.

Related Posts

CHP’nin Van mitinginde Ahmet Özer’in mektubu okundu

CHP’nin düzenlediği “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinginde, yerine kayyum atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in kızı Seraf Özer, babasının mektubunu Özer’in memleketinde Van’da okudu.

İran ile ABD arasındaki görüşmenin tarihi belli oldu

İran ile ABD arasındaki dördüncü tur nükleer görüşmelerin 11 Mayıs’ta Umman’da yapılacağı doğrulandı.

Alman tarihçinin öngörüsü: Gelecek yaz Avrupa’daki son barış dolu yaz olacak

Bazı analistlere göre Kremlin şu anda makalenin pratikte ne kadar kullanılabilir olduğunu test ediyor. NATO üyesi bir ülkeye saldırı olması halinde ittifakın diğer ülkelerinin yardıma gelmesi gerektiğini belirten Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5 …

Özel’e isim vermeden ‘geçmiş olsun’ diyen Bahçeli’ye MHP’li isimden övgü

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ‘bir siyasi kurumun yöneticisi’ olarak tanımlamasını MHP’li Feti Yıldız, sosyal medya üzerinden övdü.

Aldatıldığını öğrenmişti: Genç kadın fare zehriyle öldürüldü

Aldatıldığını öğrenmişti: Genç kadın fare zehriyle öldürüldü

Ülkeler imzaları attı: Avrupa savaşa hazırlanıyor

Avrupa’da güvenlik dengeleri yeniden şekillenirken, Fransa ile Polonya savunma ve enerji alanlarında tarihi bir iş birliği anlaşması imzalıyor. Anlaşma, nükleer caydırıcılık dahil olmak üzere karşılıklı savunma taahhütleri içeriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir