Bağışıklık sisteminizin gizli kahramanı

Bağırsakların Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Önemi Yeniden Değerlendirildi

Bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı savaşında bağırsakların kritik bir rol oynadığına dair yeni bir bilimsel çalışma ortaya koydu. ABD’de Allen Enstitüsü, La Jolla İmmünoloji Enstitüsü ve UC San Diego tarafından yürütülen ve Nature dergisinde yayımlanan bu araştırma, bağırsaklardaki bağışıklık hücrelerinin bulundukları konuma bağlı olarak farklı görevler üstlendiğini ortaya koyuyor.

Konuya yönelik yapılan değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Kamil Özdil, “Bağırsaklarımız sadece sindirim sistemimizin bir parçası değil, aynı zamanda bağışıklık sistemimizin kritik bir bileşeni. Bu araştırma, bağırsaklardaki bağışıklık hücrelerinin mikroplara karşı hem hızlı hem de uzun vadeli savunma sağladığını göstererek, sağlık alanında yeni tedavi yaklaşımlarının önünü açıyor” dedi.

‘Enfeksiyonlar ve Kronik Hastalıkların Tedavisinde Yenilikçi Yaklaşımlar’

Prof. Dr. Özdil, “Bağırsaklarımızdaki bu savunma hücreleri, adeta bir askeri üs gibi faaliyet gösteriyor. Dışarıdan gelen mikroplarla sürekli temas halinde olan bağırsaklarımız, bu hücreler aracılığıyla enfeksiyonlara karşı ilk ve en etkili savunmayı sağlıyor. Bu çalışma, bağışıklık sisteminin sadece vücudu korumakla kalmayıp, aynı zamanda çevresel koşullara nasıl uyum sağladığını da gözler önüne seriyor. Bu bilgi, özellikle iltihaplı bağırsak hastalıkları, enfeksiyonlar ve kronik hastalıkların tedavisinde yenilikçi olabilir” şeklinde konuştu.

Kronik Hastalıklara Karşı Bağırsak Odaklı Tedaviler

Çalışmada, bağırsağın farklı bölgelerinde yer alan bağışıklık hücrelerinin iki temel rol üstlendiği keşfedildi:

  • Hızlı Savunma (Nöbetçiler): Bağırsak yüzeyindeki villus adı verilen çıkıntıların uçlarında bulunan bağışıklık hücreleri, istilacı mikroplara karşı ilk savunmayı gerçekleştirir ve enfeksiyonun yayılmasını engeller.
  • Uzun Süreli Bağışıklık (Yedek Kuvvetler): Daha derin bölgelerdeki kriptlerde yer alan bağışıklık hücreleri uzun vadeli koruma sağlar ve vücudu tekrarlayan enfeksiyonlara karşı hazırlar.

Araştırmacılar, bağışıklık hücrelerinin konumlarına özgü görevlerini belirleyen talimatları haritalandırmak için gelişmiş genetik analiz yöntemlerinden yararlandı. Bu bulgular, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik tedaviler ve aşıların geliştirilmesi konusunda umut vaat ediyor.

Related Posts

Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Adet kanamalarınız normalden uzun sürüyorsa bu durumu hafife almayın. Kadınların yüzde 10 ila 24’ünü etkileyen rahim polipleri, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, sorunun çoğu zaman adet düzensizliği, ara kanama ve özellikle yoğun adet kanamalarıyla kendini gösterebileceğine işaret etti.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Skandal sonrası özel hastaneler baştan aşağı değişiyor! Yeni dönem başlıyor

Yenidoğan çetesi skandalının ardından çokça tartışılan özel hastaneler için A’dan Z’ye sistem değişiyor.