BIST’i dünya borsalarındaki yangından kurtaran ne? Ünlü ekonomistten ‘dış güçler’ değerlendirmesi

Küresel Piyasalar Gümrük Vergileri ve Ticaret Savaşlarıyla Sarsılıyor

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın ek gümrük vergilerini açıklamasıyla birlikte küresel piyasalar sallanıyor, Çin’le yaşanan gerilim ise tırmanıyor.

Dünya ekonomisinin krizi, “Türkiye için fırsat olabilir” şeklinde yorumlanırken, ticaret savaşlarındaki gelişmeler yakından takip ediliyor.

Borsa İstanbul’daki düşüş, bu süreçte “pozitif” bir ayrışma sergilerken, İktisatçı Mahfi Eğilmez, son yazısında Trump’ın gümrük vergilerinin dünya borsalarına etkilerini değerlendiriyor.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, “Borsalar Yanıyor” başlıklı yazısında, son zamanlarda dünya genelinde ticaret savaşlarının döviz kurları üzerinden yürütüldüğünü hatırlatıyor ve Trump’ın bu durumu gümrük vergileriyle bir adım ileri taşıdığına vurgu yapıyor.

Özellikle Çin ile rekabetin kızıştığı bir dönemde Trump’ın attığı adımların cevabı merakla beklenirken, Eğilmez, bir sonraki aşamanın “İthalata kotalar konulması ve yasaklamalar” olacağını öngörüyor.

Eğilmez’e göre, “Bütün dünya nefesini tutmuş hangi ülkenin nasıl bir ithalat sınırlaması getireceğini anlamaya çalışıyor.” 2 Nisan’dan bu yana dünya borsalarının önde gelen endekslerinde ve BIST 100 endeksindeki değişimlere de değiniyor.

Eğilmez’in paylaştığı değişim tablosuna göre, dünya borsaları yüzde 11 ile 13 arasında değer kaybederken, en yüksek gümrük vergisi alacak olan Çin’in borsa endeksi Şangay Kompozit Endeksi yüzde 5 değer kaybetti.

İMAMOĞLU DEĞERLENDİRMESİ: DIŞ GÜÇLERDEN ÖNCE İÇ GÜÇLER ÖNEMLİYMİŞ

Mahfi Eğilmez, İstanbul Borsası’ndaki ilginç gelişmelere de dikkat çekerek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun durumuna işaret ediyor.

Eğilmez, İstanbul Borsası’ndaki asıl değer kaybının Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesiyle yaşandığını belirtiyor ve “Diplomanın iptal edilmesinden önceki dönemde BIST 100 Endeksi 10.862 iken, Trump kararları öncesinde yüzde 13,1 oranında değer kaybetti. Trump kararlarının ardından yaşanan kayıp ise oldukça düşük.” diye ekliyor.

Demek ki, dış güçlerden önce iç güçlerin önemi büyük. Hatayı önce kendinde ararsanız ilerleyebilirsiniz ancak sürekli başkalarında ararsanız yol alamazsınız.

Related Posts

En düşük emekli maaşı yükselecek mi? Emekliye ek zam yapılacak mı? AK Partili Güler yanıtladı

En düşük emekli maaşında düzenleme olacak mı sorusunu AK Parti Grubu TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler yanıtladı.

Bakan Yumaklı: Denetimlerde limit üstü kalıntı tespit edilen gıda ürünleri imha ediliyor

Tarım ve Gıdada Ulusal Vizyon ve Stratejiler özel oturumunda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Biz, bu ülkenin insanlarının sağlıklı gıdaya erişiminden sorumluyuz. Geri dönen ihraç ürünlerinin oranı binde bir, maksimum binde iki. Bunların hepsi pestisit kaynaklı değil. Önemli bir kısmı ürünlerin doğasından kaynaklanıyor. Ben tekrar altını çizmek istiyorum. Bizlerin denetimlerinde tespit ettiğimiz ürünlerde, eğer belirlenen oranların üzerinde bir kalıntı tespit edilirse, o ürünler imha ediliyor” dedi.

Türkiye’de sağlık turizminin toplam turizm geliri içerisindeki payı yüzde 6,9’a ulaştı

Türkiye’de sağlık turizminin toplam turizm geliri içerisindeki payı yüzde 6,9’a ulaştı

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (11 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 13 milyon 447 bin 61 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 9 milyon 360 bin 490 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

THY şehit öğretmen Yalçın’ın doğduğu ilçe ‘Osmancık’ın adını uçağa verecek

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, yeni alınacak bir uçağa şehit öğretmen Şenay Aybüke Yalçın’ın doğum yeri olan Çorum’un Osmancık ilçesinin adının verileceğini duyurdu.

Kurban kıssası üzerinden bir Medeniyet Tasavvuru: İbrahim, İsmail ve Kurbanlık nerede? (2)

MTO’nun en parlak talebelerinden Azerbaycan temsilcimiz Vuqar Azizof kardeşimizin kurban kıssası üzerinden nasıl zihin açıcı bir medeniyet mefkûresi geliştirile-bileceğini gösteren nefis yazısının son bölümünü sizlerle paylaşıyorum. Bayramı bayram gibi yaşayacağımız günleri de görmeyi Rabbimin lûtfetmesi niyazıyla… *** TARİHTE KURBAN KISSASININ TEZAHÜRÜ: İBRAHİMÎ RUHUN DİRİLİŞİ VE OSMANLI’NIN İNŞASI Kurban kıssası, tarih boyunca sadece bireysel değil, aynı zamanda toplumsal ve medenî bir inşa şeması