“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Hasan Süel: Spektrum Politikaları 5G Geçişi İçin Kritik

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekti. Süel, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle operatörlere tahsis edilmesi yönünde bir politika benimsenmesi kritik. Ancak bu şekilde teknolojinin yaygınlaşması ve beklenen ekonomik katma değerin ortaya çıkması mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.

Diğer Ülkelerden Ders Almalıyız

Türkiye’nin diğer ülkelerin deneyimlerinden ders çıkarmak için bir fırsata sahip olduğunu belirten Süel, “5G ihalesinin makul fiyat ve koşullarda, yatırım-yükümlülük dengesi gözetilerek operatörlerin yatırıma ayıracakları sermaye kapasitelerini kısıtlamadan yapılması önem taşıyor. İhalede çok yüksek lisans bedeli alan ülkelerde 5G yatırımları yavaşladı ve vatandaşların yeni nesil teknolojiye erişimi kısıtlandı. İhalede makul lisans bedeliyle yapılan ülkelerde ise operatörlere makul ve dengeli yatırım yükümlülükleri getirildi. Kullanıcılara uygun fiyatlarla kaliteli hizmet sunmak üzere gereken yatırım bedellerinin karşılanabilmesi için bu ülkelerin spektrum ücretlerini daha makul seviyelere indirdiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünyada Spektrum Fiyatları Düşüyor

GSMA’in “Küresel Spektrum Fiyatlandırma” raporuna atıfta bulunan Süel, “Rapor, küresel spektrum fiyatlarında %75’e varan düşüşü ortaya koyuyor. Son 8-10 yıllık süreçte operatörlerin GB başına gelirleri %96 ve MHz başına gelirleri %67 azaldı. Rapor, spektrum fiyatlarının düşmesi gerektiğini vurguluyor ve yüksek spektrum fiyatlarının sürdürülebilir olmadığını belirtiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yatırımlara Daha Fazla Kaynak Ayrılmalı

Süel, Türkiye’deki spektrum politikasına ilişkin görüşlerini, “Türkiye’de de frekans tahsislerinin yüksek 5G performansını sağlayacak miktarda, orantılı ve ekonomik olması gereken spektrum ücretleriyle yapılması, operatörlerin şebeke yatırımına odaklanmasını sağlayacak. Spektrum bedeli olarak ödenecek yüksek bir rakamdan ziyade bu kaynağın en verimli şekilde yatırıma dönüşmesi öncelikli hedef olmalı” şeklinde dile getirdi.

3 Temel Talep

Süel, spektrum politikasına dair taleplerini “makul fiyatlandırma”, “yeterli spektrum arzı” ve “dengeli yükümlülükler” olarak 3 başlıkta topladı. Süel, “Operatörlerin şebeke yatırımlarına odaklanmasını sağlayacak muhammen bedellerin belirlenmesi ve operatörlere minimum 5G kapasitesi sunacak spektrum miktarının garantilenmesi gerektiğini vurguladı.”

Related Posts

Game Pass’e eklenecek yeni oyunlar açıklandı

Microsoft’un Xbox Game Pass abonelik servisine onlarca yeni oyun ekleniyor. Haziran ayının sonuna kadar platforma dahil olacak oyunların tam listesi açıklandı.

ABD Savunma Bakanlığı ile OpenAI arasındaki anlaşma

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), yapay zeka şirketi OpenAI ile ulusal güvenlik alanındaki kritik ihtiyaçlara yönelik yapay zeka prototipleri geliştirilmesini öngören 200 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.

Amazon yeniden yapılanıyor: Üst düzey yöneticilerle yollar ayrıldı

Amazon Health Services kıdemli başkan yardımcısı Neil Lindsay Reuters’a gönderdiği e-postada, yapılan değişikliklerin “hastalar için daha iyi hizmet sunma ve iş süreçlerinde yenilik hızını artırma stratejisinin bir parçası” olduğunu belirtti. Lindsay …

Capcom’un yeni kararı topluluğu ikiye böldü

Capcom’un aksiyon rol yapma oyunu Monster Hunter Wilds, PC oyuncu topluluğunda son günlerde tartışmaların merkezinde. Şirket, henüz resmi olarak sunulmayan oyun içeriğine çeşitli modlar aracılığıyla erken erişim sağlayan oyuncuları kalıcı olarak …

Efsane Renault 4 elektrikli Crossover olarak geri döndü: İşte fiyatı ve donanım paketleri

tr.motor1.com’da Massimo Grassi tarafından kaleme alınan ve Eren Efe Kandemir tarafından uyarlanan habere göre, Fransa’da siparişe açılan modelin başlangıç fiyatı 29.990 € olarak belirlenirken, 120 bg ve 150 bg’lik iki farklı motor seçeneği ve zengin …

Gökyüzünde bu bulutları görüyorsanız dikkat edin: Aslında bize kötü bir haber veriyor!

Meteoroloji uzmanları, bu eşsiz doğa olayının −78 °C altındaki stratosfer sıcaklıkları ve CFC kalıntılarının yarattığı kimyasal reaksiyonların sonucu olduğunu vurguluyor.