Gözde yeni hücreler keşfedildi! Görme kaybına çözüm olabilir

Araştırmacılar, retina adı verilen ve gözün arkasında bulunan ışığa duyarlı yapıda yeni tür kök hücreler tespit etti. Retina, ışığı algılayıp beyin tarafından yorumlanabilecek sinyallere dönüştürüyor. Ancak yaşlanma, diyabet ve fiziksel yaralanmalar gibi faktörler retinayı bozarak görme kaybına yol açabiliyor.

İKİ YENİ HÜCRE TÜRÜ KEŞFEDİLDİ

Araştırmacılar, fetüs dokularından alınan örneklerde iki tür kök hücre tespit etti: İnsan nöral retina benzeri kök hücreler (hNRSC’ler) ve retina pigment epitel (RPE) benzeri kök hücreler. Özellikle hNRSC’lerin, uygun koşullar altında diğer retina hücrelerine dönüşebilme yeteneği taşıdığı görüldü.

Araştırmacılar, laboratuvar ortamında insan retinasını taklit eden organoid adı verilen üç boyutlu doku modelleri geliştirdi. Bu modeller, insan organlarının karmaşık yapısını geleneksel hayvan modellerinden daha iyi taklit edebiliyor. Yapılan incelemelerde, bu organoidlerin de hNRSC’ler içerdiği ve bu hücrelerin diğer retinal hücrelere dönüşebilme potansiyeli taşıdığı belirlendi.

FARELERDE BAŞARILI SONUÇLAR

Araştırmanın bir diğer bölümünde, hNRSC’ler farelerin retinasına nakledildi. Bu fareler, retinitis pigmentosa benzeri bir göz hastalığına sahipti. Nakil sonrası kök hücrelerin, ışık sinyallerini algılamak ve işlemek için gerekli retinal hücrelere dönüştüğü ve farelerin görme yetisinin iyileştiği tespit edildi. Bu etki, 24 haftalık deney süresince gözlemlendi.

Araştırmacılar, bu erken bulguların insanlarda retinal göz hastalıklarının tedavisi için yeni yöntemler geliştirmeye yardımcı olabileceğini belirtiyor. Ancak, insanlarda etkili bir tedavi geliştirilebilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Araştırma, Science Translational Medicine dergisinde yayımlandı. Çalışmanın yazarları, bu keşfin retinal biyolojinin anlaşılmasını derinleştirdiğini ve retina dejenerasyonu (RD) hastalıklarına yönelik tedavi yaklaşımlarında büyük bir potansiyel taşıdığını ifade etti.

Related Posts

Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Adet kanamalarınız normalden uzun sürüyorsa bu durumu hafife almayın. Kadınların yüzde 10 ila 24’ünü etkileyen rahim polipleri, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, sorunun çoğu zaman adet düzensizliği, ara kanama ve özellikle yoğun adet kanamalarıyla kendini gösterebileceğine işaret etti.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Skandal sonrası özel hastaneler baştan aşağı değişiyor! Yeni dönem başlıyor

Yenidoğan çetesi skandalının ardından çokça tartışılan özel hastaneler için A’dan Z’ye sistem değişiyor.