“Küresel yapay zeka yarışında oyun kuran öncü bir ülke olmayı hedefliyoruz”

“`html

Yapay Zeka ve Gelecek: Yılmaz’dan Önemli Açıklamalar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yılmaz, “AI Tomorrow Summit 2025” isimli etkinlikte yapay zeka teknolojilerinin geleceği hakkında önemli bilgiler paylaştı. Program, Yapay Zeka Politikaları Derneği tarafından düzenlendi.

Konu hakkında konuşan Yılmaz, yapay zekanın geleneksel veri analizi aşamalarını geçerek, bağımsız bir şekilde yeni içerikler ve çözümler oluşturabilen bir yapıya dönüştüğünü belirtti. Bu alandaki hızlı gelişmelerin iki temel unsuru vurguladı; nitelikli insan kaynağı ve dijital ekonomi için yapılacak yatırımlar.

Yılmaz, teknolojik gelişmelerin uzun vadede başarılı olabilmesi için bu iki unsurun güçlü bir şekilde entegrasyonu gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca yapay zekanın sosyal eşitsizlikleri artırmak yerine, adalet ve kapsayıcılığı teşvik etmesi gerektiğini ifade etti: “Bu teknoloji yalnızca belli bir grubun tekelinde olmamalı. Tüm toplumsal kesimlere hitap eden bir gelişim süreci büyük önem taşıyor.” dedi.

Yılmaz, yapay zekanın etik, hukuki ve sosyal boyutları olan bir teknoloji olduğunu vurgulayarak düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu kaydetti. “Dengeli bir yaklaşım benimsemek çok önemli. Aşırı düzenleme yenilik önünde engel oluşturabileceği gibi, belirli bir düzenlemeden yoksun olmak da tehlikeler doğurabilir.” şeklinde konuştu.

Enerji Verimliliği ve Yapay Zeka

Yılmaz, özellikle büyük veri merkezlerinin yüksek enerji tüketimini eleştirerek, yapay zekanın daha az enerji ile çalışabilmesi gerektiğini dile getirdi. Bu açıdan, yapay zeka geliştirimlerinin iklim değişikliği bağlamında da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Yenilikçi Dijital Ekonomi Yatırımları

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın dijital ekonomiye yönelik sağladığı destekleri aktaran Yılmaz, insan kaynağının piyasada karşılaşacağı değişimlere göre yeniden şekillendirilmesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz, yapay zeka ve dijital sağlık alanlarında yeni mesleklerin doğduğunu belirtti. Bu alanda mesleki gelişim programları ile gençlerin geleceğe hazırlanmasını sağlamak gerektiğini açıkladı.

Yılmaza göre, eğitim müfredatlarının yalnızca mevcut ihtiyaçlara değil, geleceğin gereksinimlerine de uygun şekilde güncellenmesi önemlidir. “Geleceğin iş gücünü şekillendirmek için eğitim sistemimizi güncel tutmalıyız.” dedi.

Dijital Türkiye Vizyonu

Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu işbirliği çerçevesinde yapay zeka alanında insan kaynağının eğitilmesi için çeşitli projelerin sürdüğünü belirtti. Ayrıca, kamu hizmetlerinin etkinliğini artırmak ve verimliliği yükseltmek amacıyla dijitalleşmeye büyük önem verildiğini vurguladı.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu’nun yürüttüğü projelere değinen Yılmaz, Türkiye’yi uluslararası düzeyde rekabetçi kılacak yapay zeka uygulamaları ve büyük dil modelleri geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Yılmaz, yapay zekanın savunma sanayisinde ve sağlık alanında çeşitli projelerde kullanıldığını ve bu uygulamaların erken teşhis gibi önemli faydaları olduğunu da ifade etti.

İşbirliği ve Geleceğe Bakış

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın yürüttüğü bir projeden bahseden Yılmaz, kişiye özel gündem oluşturan bir yapay zeka modeli üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bu modelin vatandaşların ilgi alanlarına göre gündemi şekillendireceğini dile getirdi.

Etik ve güvenlik standartlarının oluşturulmasında Avrupa Birliği’nin yapay zeka düzenlemeleri ile uyum sağlanmasına dikkat edeceklerini belirten Yılmaz, “Teknoloji insanı merkez alan ve toplumu güçlendiren bir vizyon gerektiriyor.” diyerek sözlerine son verdi.

Konuşmaların ardından Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte etkinlikteki çeşitli stantları ziyaret etti.

“`

Related Posts

En düşük emekli maaşı yükselecek mi? Emekliye ek zam yapılacak mı? AK Partili Güler yanıtladı

En düşük emekli maaşında düzenleme olacak mı sorusunu AK Parti Grubu TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler yanıtladı.

Bakan Yumaklı: Denetimlerde limit üstü kalıntı tespit edilen gıda ürünleri imha ediliyor

Tarım ve Gıdada Ulusal Vizyon ve Stratejiler özel oturumunda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Biz, bu ülkenin insanlarının sağlıklı gıdaya erişiminden sorumluyuz. Geri dönen ihraç ürünlerinin oranı binde bir, maksimum binde iki. Bunların hepsi pestisit kaynaklı değil. Önemli bir kısmı ürünlerin doğasından kaynaklanıyor. Ben tekrar altını çizmek istiyorum. Bizlerin denetimlerinde tespit ettiğimiz ürünlerde, eğer belirlenen oranların üzerinde bir kalıntı tespit edilirse, o ürünler imha ediliyor” dedi.

Türkiye’de sağlık turizminin toplam turizm geliri içerisindeki payı yüzde 6,9’a ulaştı

Türkiye’de sağlık turizminin toplam turizm geliri içerisindeki payı yüzde 6,9’a ulaştı

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (11 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 13 milyon 447 bin 61 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 9 milyon 360 bin 490 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

THY şehit öğretmen Yalçın’ın doğduğu ilçe ‘Osmancık’ın adını uçağa verecek

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, yeni alınacak bir uçağa şehit öğretmen Şenay Aybüke Yalçın’ın doğum yeri olan Çorum’un Osmancık ilçesinin adının verileceğini duyurdu.

Kurban kıssası üzerinden bir Medeniyet Tasavvuru: İbrahim, İsmail ve Kurbanlık nerede? (2)

MTO’nun en parlak talebelerinden Azerbaycan temsilcimiz Vuqar Azizof kardeşimizin kurban kıssası üzerinden nasıl zihin açıcı bir medeniyet mefkûresi geliştirile-bileceğini gösteren nefis yazısının son bölümünü sizlerle paylaşıyorum. Bayramı bayram gibi yaşayacağımız günleri de görmeyi Rabbimin lûtfetmesi niyazıyla… *** TARİHTE KURBAN KISSASININ TEZAHÜRÜ: İBRAHİMÎ RUHUN DİRİLİŞİ VE OSMANLI’NIN İNŞASI Kurban kıssası, tarih boyunca sadece bireysel değil, aynı zamanda toplumsal ve medenî bir inşa şeması