Müziğimizi yurtdışına taşıyan orkestra şefi Murat Cem Orhan iki yeni konserle gündemde: Türk besteciler Avrupa’da

Türk müziğinin tüm dünyada duyulması ve yaygınlaşması için, yurtdışı konserlerinde Türk bestecilerinin eserlerine yoğun olarak yer veren Orhan, önümüzdeki aylarda iki konsere hazırlanıyor.

Orhan, ilk konserini 1 Mart’ta Litvanya Filarmoni Derneği’nin çatısı altında, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta Litvanya Oda Orkestrası ile verecek. Bu konserin solisti, Cumhuriyet tarihinin en önemli arp sanatçılarından Çağatay Akyol. Konserde Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, Azeri besteci Fikret Amirov, Handel ve Holst’un eserleri yer alıyor.

İkinci konser ise 11 Nisan’da Polonya’nın Zielona Gora kentinde, Zielona Gora Filarmoni Orkestrası ile yapılacak. Bu konserin teması “Türk esintileri” olacak. Konserin ilk yarısında yabancı bestecilerin Türk kültüründen esinlenerek besteledikleri eserler, ikinci yarısında ise Türk bestecilerin eserleri seslendirilecek.

Konserin solisti, Mehmet Ali Sanlıkol olacak. “A Gentleman of İstanbul” adlı eseri, 17. yüzyılda yaşamış Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinden seçilmiş dört farklı bölüm temel alınarak bestelenmiş ve bu eser Avrupa’da ilk kez bu konserde seslendirilecek. Eserin diğer solisti ise Polonyalı soprano Elzbieta Nowotarska-Lesniak.

DOĞU’YLA BATI’NIN BULUŞMASI

Nowotarska-Lesniak, Cemal Reşit Rey’in eserleri üzerine Poznan Müzik Akademisi’nde doktora tezi hazırlayan, akademik çalışmalarını PolonyaTürkiye diplomatik ilişkilerinin tesisinin 610. yıldönümü vesilesiyle Jagiellon Üniversitesi’nde düzenlenen Ulusal Türkoloji Konferansı’nda sunma fırsatı bulan bir sanatçı. Konserde Cemal Reşit Rey’in Anadolu türkülerini seslendirecek olan NowotarskaLesniak, aynı zamanda uzun yıllardır Cemal Reşit Rey’in biyografisini yazan ve “Cemal Reşit Rey: Müzikten İbaret Bir Dünyada Gezintiler” adlı kitabın yazarı olan müzikolog Evin İlyasoğlu ile işbirliği yapıyor.

Kitabın Türkçe versiyonu, Türk sanatçılar tarafından seslendirilen şarkılarla birlikte bir CD eşliğinde yayımlandı.

Orhan, kitap ile ilgili şu ifadeleri kullanıyor: “Kitabın Lehçe versiyonunun ve Cemal Reşit Rey’in şarkılarından oluşan bir CD ile yayımlanması için çalışmalarını sürdüren Nowotarska-Lesniak, bu projeyle kültürel bağları güçlendirmeyi amaçlıyor.”

Murat Cem Orhan, bu konserlerle Türk kültürünün müzik aracılığıyla dünyaya tanıtılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Klasik müzik aracılığıyla geçmişle bugünü, Doğu’yla Batı’yı buluşturan Orhan, müzikle kurduğu bu kültürel köprülerin, dostluk ve anlayışın pekişmesine vesile olacağına inanıyor.

Related Posts

Van’da bir ilk: Picasso’nun orijinal eserleri Türkiye’de

Van’da bir ilk: Picasso’nun orijinal eserleri Türkiye’de

Şap hastalığı nedir, Türkiye’de var mı? Şap hastalığı belirtileri neler? İşte, Şap hastalığının kontrolüne yönelik yönetmelik

Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarından duyurular gelmeye başladı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, şap hastalığının 4 ay önce Avrupa’da başladığını bildirdi. Türkiye’de özellikle doğu illerinde sınırdan hayvan geçişleri olduğuna işaret eden Tunç, ülkede hastalığın ilk olarak Hakkari’de görüldüğünü ve salgının, hayvan pazarlarının açık olması ve nakillerin devam etmesiyle ülke geneline yayılmaya başladığını ifade etti. Peki, Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı Türkiye’de var mı? Şap hastalığı belirtileri neler? İşte, Şap hastalığının kontrolüne yönelik yönetmelik

Leman Dergisi’ne neden soruşturma açıldı, kapandı mı son dakika haberi | Leman Dergisi toplatıldı mı? Tepki çeken karikatürle ilgili gözaltı kararı!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, bir mizah dergisinde Hz. Muhammed’in karikatür çiziminin yayımlanmasına ilişkin başlatılan soruşturmada 4 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Konuyla ilgili Adalet Bakanı Tunç da yaptığı açıklamada, “Üzüntü verici böyle bir yayının yapılması. Çirkin bir saldırı bu. Dini değerlerimize bir saldırı niteliği taşıyan bir eylem.” ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili peş peşe tepki gelirken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, derginin bahse konu sayısının toplatılmasına karar verildi. Peki, Leman Dergisi’ne neden soruşturma açıldı, kapandı mı? Leman Dergisi toplatıldı mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

The Hu, 16 Temmuz’da İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak

The Hu, 16 Temmuz’da İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak

YKS soru kitapçıklarına yüksek güvenlikli nakil

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca düzenlenecek 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) ait soru kitapçıkları ve sınav evrakının, yüksek güvenlik önlemleriyle 81 il ve KKTC’deki 250 sınav merkezine sevkiyatına başlandı.

SON DEPREMLER AFAD VE KANDİLLİ 19 HAZİRAN – CANLI || Datça’da sabah korkutan deprem! Deprem mi oldu? Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler listesi 19 Haziran 2025 AFAD ve Kandilli tablosu deprem kuşağında yer alan ülkemizde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Bu bağlamda özellikle “Son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?” sorusunun cevabı sıkça sorgulanıyor. Hemen belirtelim ki son olarak Muğla Datça açıklarında saat 05.38’de 3.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 19 Haziran listesi…