TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

Türk Tabipleri Birliği: Kenevirin Serbestleştirilmesi Sağlık Açısından Risk Taşıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen torba yasa teklifinde yer alan “kenevir” maddesi hakkında kamuyuna bilgi notu yayımlayarak uyardı. TTB, kenevirin sadece tıbbi kullanımının güvenli olduğunu, bireysel veya kozmetik amaçlarla serbest hale getirilmesinin ciddi riskler içerdiğini vurguladı.

TTB Tütün Kontrolü Çalışma Grubu tarafından hazırlanan bildiride, kenevirin psikoaktif etkileri ve özellikle gençler üzerindeki olumsuz etkileri vurgulandı. Bilgi notunda şu başlıklar ön plana çıktı:

  • “Kenevir karmaşık ve riskli bir bitkidir”

TTB, kenevirin dünya genelinde en çok kullanılan yasa dışı uyuşturucu olduğunu belirterek, içerdiği yaklaşık 400 kimyasal madde arasında özellikle sinir sistemi üzerinde zıt etkilere sahip delta-9-tetrahidrokannabinol (THC) ve kannabidiol (CBD) bileşiklerine dikkat çekti. Uzun süreli ve yüksek dozda kullanımın psikozlara neden olabileceği uyarısında bulundu.

  • “Tıbbi kullanımı sınırlı, etkileri net değil”

Bazı ülkelerde belirli hastalıklar için tıbbi amaçla kullanılan kenevirin etkinlik ve güvenilirlik açısından yetersiz verilere sahip olduğu belirtildi. Tıbbi kullanıma bağlı olarak baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, öfori ve sersemlik gibi yan etkilerin bildirildiği ifade edildi.

  • “Tıbbi olmayan kullanımlar sağlık sorunlarına yol açıyor”

TTB, esrarın tıbbi olmayan amaçlarla sigara, e-sigara, nargile gibi çeşitli yöntemlerle de kullanıldığını belirterek; kısa vadede bilinç bozuklukları, halüsinasyon ve kusma gibi olumsuz etkileri uzun vadede ise bağımlılık, psikoz, depresyon ve kalp rahatsızlıkları gibi sonuçları doğurabileceğini bildirdi. Ayrıca esrar kullananların trafik kazalarına karışma oranlarının yüksek olduğu belirtildi.

  • “Yasa hazırlanırken tarafların görüşü alınmalı”

TTB, düzenlemenin ilgili tarafların ve bilimsel verilerin katılımıyla hazırlanması gerektiğini ve sağlık ve tarım bakanlıkları ile meslek örgütlerinin görüşlerinin alınmasının önemine vurgu yaptı.

  • “Mevcut yasa teklifinden çıkarılmalı”

TTB’nin açıklamasının sonunda, “Kenevirin tıbbi sınırlı kullanımı dışında kişisel kullanıma izin veren bir kenevir piyasasının oluşturulmaması gerektiğini ve yasa teklifinden çıkarılması gerektiğini” belirtti.

Related Posts

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Adet kanamalarınız normalden uzun sürüyorsa bu durumu hafife almayın. Kadınların yüzde 10 ila 24’ünü etkileyen rahim polipleri, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, sorunun çoğu zaman adet düzensizliği, ara kanama ve özellikle yoğun adet kanamalarıyla kendini gösterebileceğine işaret etti.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.